Pater Filip, een van de vijf inwonende paters

Pater Filip.

"Wij bewaken het religieuze aspect van de abdij"

Filip Noël, de pater-econoom van de Abdij van Park, woont samen met nog vier norbertijnenpaters op de abdij. “Als wij hier niet zouden zijn, zou het gewoon een oude abdij zijn.”

In 1985 bezocht Filip Noël (54) uit Eeklo de abdijsite voor het eerst. “Tijdens mijn dienstplicht zat ik hier iets verderop, in kazerne De Hemptinne. ’s Avonds kwam ik vaak naar hier. Ik was toen al ingetreden en at mee met de paters, deed het avondgebed hier... Die rust beviel me. Deze abdij is heel bijzonder – een ongekende parel.”

Wat het zo’n mooie plek maakt? “De abdij is uitzonderlijk goed bewaard. Ik heb heel Europa afgereisd, tal van oude abdijen en ruïnes bezocht. Maar iets dat zo goed bewaard is, sinds 1129? Nee, dat heb ik nog nergens gezien.”

“Deze site ademt geschiedenis uit”, vervolgt pater Filip. “Je kan hier bovendien mooi de cultuurhistorische evolutie zien. We blijven ook vernieuwen, denk maar aan de vredesbeiaard en de microbrouwerij."

Studentenkot

Pater Filip is nochtans ingetreden in de Abdij van Averbode. “Dat is de rest van mijn leven mijn thuis. Ik woonde begin jaren negentig wel al in de Abdij van Park, als kotstudent. Het klooster stond toen al grotendeels leeg – er waren toen nog 12 paters. De kamers waren misschien wat oud en versleten, maar het was al wat ik verlangde. Er stond hier zelfs een pingpongtafel!”, lacht hij.

De abdij viel ook in de smaak bij collega-studenten. “Heel wat kotgenoten hebben hier hun hele carrière doorgebracht. In die tijd woonde broeder Frans in het Wagenhuis, dat toen nog een boerderij was. Als een van de studenten verjaarde, hielden we daar een feestje. Dat duurde dan tot in de late uurtjes”, mijmert pater Filip.

Samen bidden

De paters bidden samen, op vaste tijdstippen. “We hebben dagelijks onze gemeenschappelijke gebedsmomenten in de kerk. De uren zijn afgestemd op onze mogelijkheden. Doordat we maar met vier medebroeders zijn, kunnen we helaas geen volledig koorofficie verzorgen.”

De paters zijn overigens erg blij dat er nu renovatiewerken zijn, “want het patrimonium dient gered te worden. En veel last ondervinden we niet van de werken. Ze beginnen hier ’s ochtends rond 7u – tegen die tijd zijn wij al eventjes wakker. We vertoeven ook niet permanent in de abdij.”

Religieuze aspect

De paters bewaken het religieuze aspect van de abdij. “Daarom verhuisden we hier naartoe in 2013. We doen aan pastorale zorg, dragen diensten op in de omliggende gemeenten… Als wij hier niet zouden zijn, zou het gewoon een oude abdij zijn. Dat wordt een uitdaging op termijn, want er zijn minder roepingen”, stelt pater Filip.

Er zijn op dit ogenblik wel twee pater-studenten, uit India en Congo. “Dankzij de sterke link met de KU Leuven”, weet pater Filip. “De opleiding theologie haalt mensen van over de hele wereld naar Leuven. Mogelijk treden er daardoor jonge norbertijnen in bij onze orde in de Abdij van Park”, besluit pater Filip.

Leven op de abdij

Hoe een dag van de paters er tegenwoordig uitziet? “We zijn vroeg uit de veren, en dat is ook nodig voor het morgengebed en de eucharistie. We proberen daarnaast vooral het dagelijkse leven te runnen. Dat lukt, met dank aan ons trouwe personeel. De abdij is niet enkel een werkplaats: er wordt hier gelééfd. Iedereen heeft zo zijn taak”, duidt pater Filip.

Noël is de econoom van de abdij. “Naast de uitgeverij van Averbode volg ik onder meer het kerkhof van Park op. Pater Jef, de prior, is verantwoordelijk voor de dagdagelijkse beslommeringen. Hij kookt in het weekend en stort zich tevens op muziekonderzoek. Pater Peter is dan weer pastoor in Rotselaar en bidt geregeld de vespers mee.”

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.