Ontmoet Myriam, die de Abdijwinkel uitbaat

Myriam De Baere in de abdijwinkel.

“Geen winkeltje van dertien in een dozijn”

Op het Neerhof kan je Myriam De Baere (53) bijna dagelijks aantreffen. Ze baat er de Abdijwinkel van De Wikke uit. Die groeide op 5 jaar tijd uit van een parasol met een krop sla eronder tot een volwaardige biowinkel. “Ik heb al eens iemand over de vloer gehad die hosties wou kopen!”

Zin in rammenas, pastinaak of aardpeer? Of toch liever gewoon wortelen, tomaten en komkommers? Je vindt het allemaal in de Abdijwinkel op het Neerhof. Allemaal bio en lokaal geproduceerd, een deel zelfs in de moestuin (‘Lochtinck’) van Abdij van Park.

“De moestuin bestaat al sinds de Middeleeuwen. Landbouw is dan ook een eeuwenoude functie van de abdij. Broeder Frans was de laatste die de abdijboerderij uitbaatte, tot begin jaren negentig. Veel mensen kwamen toen met hun melkkannetje melk halen bij het melkhuisje”, weet Myriam.

De moestuin was oorspronkelijk een bijveld van De Wikke. Dat is een tuinbouwproject van Wonen en Werken, een sociaal economiebedrijf. Van april tot oktober waren begeleider Bruno en tuinier Tim aan de slag in de abdij. “Dankzij hen zitten we hier nu nog. Zij hebben geëxperimenteerd met de teelt van kardoen, asperges, haverwortel… Op die manier is het verhaal organisch gegroeid.”

De Abdijwinkel.

Van parasol tot winkeltje

Myriam woont sinds 1990 in Leuven, maar kwam voor 2012 eigenlijk zelden of nooit op de abdijsite. “Ik was hier denk ik twee keer geweest – ik ben niet zo’n wandelaar. Dat veranderde natuurlijk toen ik bij De Wikke aan de slag ging”, lacht ze.

Buurtbewoners kwamen toen al vragen voor biogroenten. “Oorspronkelijk bestond onze winkel uit een parasol, waar een krop sla onder lag. Mensen staken hun geld nog in de postbus, want er was geen kassa”, herinnert Myriam zich. “Toen de vraag bleef stijgen, hebben we er een echte winkel van gemaakt.”

Mooi assortiment

De Abdijwinkel staat sinds april 2018 op het Neerhof. “Soms denken mensen dat dit het onthaal is, wat het toch duidelijk niet is”, lacht Myriam. “Ik heb ook al eens iemand over de vloer gehad die hosties wou kopen. Maar dat zit niet in ons aanbod”, knipoogt ze.

De groentjes van de abdijwinkel.

De Limburgse prijst vandaag de dag haar marchandise met veel passie aan: “We zijn geen winkeltje van dertien in een dozijn. We verkopen uitsluitend biogroenten en -fruit, aangevuld met enkele broodproducten, zuivel, fruitsap, koekjes… Ideaal voor een picknick. En ik werk zelf bijzonder graag in de tuin. Ik kan dus ook tips geven”, aldus Myriam.

Waarom bio?

Waarom je voor bio zou moeten kiezen? “Bio is beter voor de natuur, voor de bijtjes en de grond. Bij ons ben je zeker van een natuurlijk product: een deel van ons aanbod komt rechtstreeks uit onze tuin. Daar is iedereen overigens altijd welkom. De poort, links achter de Norbertuspoort, staat elke dag open van 9 tot 16u. Ik probeer daar ook geregeld te passeren tijdens mijn middagpauze.”

Niet alle groenten en fruit worden dus op de abdijsite gekweekt. “Eerst zal onze eigen oogst in de rekken belanden. Daarna kijken we zo lokaal mogelijk en als dat niet kan, kopen we in bij een bio-groothandel. Voor alle duidelijkheid: die kweekt ook lokaal”, vertelt Myriam.

Zuurdesembrood.

Uithangbord voor lokale bedrijven

De Abdijwinkel is een uithangbord voor lokale bedrijven. “Het brood van bakkerij Korst is echt superlekker, net als de verse kaasjes en de yoghurt van de BoerEnCompagnie. Ook de bio-eitjes van Eke zijn heel populair en de koekjes van De Wroeter gaan ook als zoete broodjes over de toonbank”, zegt ze.

“Het is zalig om hier te werken”, vervolgt Myriam. “Dat er nu ook muziek uit de klokkentoren, vind ik heerlijk. Weet je, mensen komen van heinde en verre om op de abdij de rust op te snuiven. Zelf ben ik hier zo vaak dat ik de schoonheid van de site gewend ben, maar toch stop ik nog geregeld op de brug richting abdij. Daar kan ik echt genieten van het vergezicht.”

De Abdijwinkel is van dinsdag tot en met zaterdag open van 10 tot 17u – op dinsdag zelfs tot 18u30. Meer over De Wikke vind je op deze pagina.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.