Vrijwilligers maaien, wieden en snoeien

Vrijwilligers maaien, wieden en snoeien.

Het 21ste Maaiweekend van de vzw 'Vrienden van de Abdij van 't Park' zit er opnieuw op. Vrijwilligers namen op zaterdag en zondag de kruidentuin, de appelboomgaard en het kwelgebied aan de ingang van de abdij onder handen.

De Vrienden zetten zich al jaar en dag in voor de abdij en zijn omgeving. Traditiegetrouw vond er een 'Maaiweekend' plaats in het eerste weekend van juli. Een 20-tal enthousiaste vrijwilligers van de vzw werkten op het abdijdomein tijdens dit zonovergoten weekend​​​​​. Ze wiedden en snoeiden de kruidentuin, maaiden het kwelgebied aan de ingang van de abdij en ook de appelboomgaard werd gehooid.

Doel: meer bloemen

Metershoge netels en distels werden met bosmaaiers gemaaid. Dat maaisel werd nadien met schoffels en rieken afgevoerd. "Het doel is de bodem te verarmen, zodat er weer meer bloemen in het grasland komen", vertelt Zeger Debyser, de voorzitter van de Vrienden. "We botsten tijdens de noeste arbeid trouwens op twee nesten van de dwergmuis. Een mooie waarneming!"

Filmmaker Wim De Saeytyd maakte een filmpje van de werkzaamheden. Bekijk het via YouTube:

De Vrienden konden gebruik maken van het materiaal van de Groendienst. 's Avonds konden de vrijwilligers genieten van een barbecue. Nadien volgde nog een natuurexploratie, waarbij de deelnemers het onderscheid tussen kale jonker, kruldistel, moesdistel en speerdistel leerden. De koeien van boer Tom, inclusief kalfje Elyo, zagen dat het goed was.

Leuven Bells

Enkele diehards werkten ook zondagvoormiddag nog door op de abdijsite. Het Maaiweekend werd daarop besloten met het laatste beiaardconcert in de reeks 'Leuven Bells: Abdij van Park'. Arie Abbenes, gerenommeerd Nederlands beiaardier én muzikaal adviseur van de Vredesbeiaard, mocht de reeks afsluiten.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.