Kerk In Nood: de eerste partnerorganisatie

“De sleutel tot geluk is geloven in het positieve”
Nog voor de restauratie van de abdijsite begon, kwam ‘Kerk in Nood’ naar Abdij van Park. Als katholieke liefdadigheidsorganisatie ondersteunt ze gelovigen overal ter wereld. “Door dialoog en ontmoeting proberen we het positieve aan te wakkeren.”
Kerk in Nood heeft haar maatschappelijke zetel in het prachtige Wagenhuis, op het Neerhof van Abdij van Park. De liefdadigheidsorganisatie ontstond op de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog. “Onze oprichter was spekpater Werenfried van Straaten. Hij was een norbertijn, wat verklaart hoe we hier zijn beland”, vertelt Uma Wijnants, de directeur van Kerk in Nood.
Marina Coomans, haar rechterhand, vult aan: “We zaten eerst aan de abdij in Tongerlo. Toen we hier in 2005 naartoe verhuisden, was de Abdij van Park verwaarloosd. Het was pikdonker op het binnenplein, de abdijmolen stond op instorten… Wat nu onze inkomhal is, was toen nog een open zuilengang! Er is gelukkig veel veranderd sindsdien”, lacht ze.

Religieus karakter
“Eigenlijk waren wij hier de eerste organisatie, met uitzondering van de paters natuurlijk”, duidt Marina. “Ik herinner me dat prior Swarte heel blij was dat we hier naartoe kwamen. We hebben het gebouw dan ook opgewaardeerd en bewaken nu mee het religieuze karakter van de abdij.”
Kerk in Nood doet aan ontwikkelingshulp voor de rooms-katholieke Kerk. “We helpen gelovigen overal ter wereld. Het kan gaan om steun aan vluchtelingen of armen, maar ook om noodhulp na overstromingen, aardbevingen… Die hulp loopt dan via bisschoppen ter plaatse”, legt Uma uit.
De organisatie bestaat dankzij giften van privépersonen. “We hebben zo’n 12.000 weldoeners in België. Wij nodigen hen geregeld uit voor een activiteit en koppelen altijd terug waar hun geld naartoe ging. Dit gebouw is trouwens ook gerestaureerd dankzij een van onze weldoeners”, vervolgt Uma.

Dialoog en ontmoeting
Kerk in Nood organiseert activiteiten voor het brede publiek, zoals ontmoetingsdagen. "Op zo’n dagen proberen we het positieve aan te wakkeren door dialoog en ontmoeting. Je kan niet anders dan relativeren als je verhalen hoort van mensen uit verre landen. Wij Belgen zijn soms veel te gestresseerd, waardoor we ook negatief worden”, aldus Uma.
Kerk in Nood ontvangt elk jaar ook heel wat priesterstudenten. “We hebben studenten uit India, Nigeria, Congo, Zuid-Soedan, de Filipijnen… Als je hier rondwandelt, hoor je alle talen”, lacht Marina. “Leuven is voor hen een avontuur. Een van hen was erg verwonderd over de melkautomaat, want melk is bij hen zeer kostbaar. En hun blik als ze de Vredesbeiaard horen spelen: die is goud waard!”
“Geloven in het positieve”
Sommige priesterstudenten schrikken wel van de religieuze beleving in onze contreien. “In de kerk zien ze vooral oudere, stille mensen. Dat is helemaal anders in Nigeria, bijvoorbeeld. Als dankgebed voor het eten zingen en dansen onze Nigeriaanse studenten. Dat is nochtans niet vanzelfsprekend, want onder het juk van Boko Haram zijn daar enorme wreedheden gebeurd. Die jongeren studeren nu om de wereld te verbeteren. Zij worden op die manier missionaris, ook hier in België”, aldus Uma.

De rooms-katholieke Kerk gaat al jaren door zwaar weer. “De Kerk is een kerk van mensen, en mensen maken fouten”, stelt Uma. “Er zijn heel wat schandalen geweest, maar bij Kerk in Nood zijn we ervan overtuigd dat we een verschil kunnen maken. De sleutel tot geluk is blijven geloven in het positieve.”
Helpt de rust op de abdijsite hen daarbij? “Absoluut! Ik geniet dagelijks van deze locatie. En niet alleen wij genieten ervan: ik heb hier ook al monseigneurs zien joggen rond de vijver”, lacht Uma. “We staan er misschien te weinig bij stil, maar dit is een prachtige werkplek.”
Kerk in Nood organiseert vaak evenementen op en rond de abdijsite. Op hun site vind je een kalender van de komende events.