De Abdijbrouwerij: a dream come true

In 2019 opende onze Abdijbrouwerij op precies dezelfde plek als de historische brouwerij. Het was bezieler Joris Brams, die onze paters aanmoedigde om weer bier te brouwen op de abdijsite...

Pater Filip, Joris Brams en pater Jef degusteren een biertje.

Het verhaal van abdijbrouwerij Braxatorium Parcensis is deels het levensverhaal van Joris Brams (51). “De Abdij van Park heeft een speciale plaats in mijn hart. Mijn ouderlijk huis grensde vroeger aan de abdij. Ik reed hier met mijn vader naar school – het was een binnenweg naar het Sint-Pieterscollege”, herinnert hij zich.

Joris refereert naar tijden waarin de abdij er verlaten bij lag. “Ik klink nu misschien heel oud, maar toen konden we bijna elke winter schaatsen op de vijvers”, lacht Brams. “Ik stak hier ook heel wat kattenkwaad uit, in elk mogelijk pand. Daardoor ken ik de abdij op mijn duimpje. Ik ken de weg soms beter dan de domeinbeheerder!”

Buitenlands avontuur

Na zijn studies verliet Brams Leuven. Als industrieel ingenieur koos hij voor een avontuur over het kanaal, maar vijftien jaar later keerde hij terug naar zijn roots. “Mijn vader werd ziek en is op korte tijd heengegaan. Hij wou absoluut begraven worden op het kerkhof van de abdij. Zo kwamen we hier weer wat vaker.”

Brams was op dat ogenblik directeur van een bedrijf dat cider en bier maakt. “Mijn managers vroegen om iets te doen met Belgisch bier. Ik heb toen het idee geopperd om abdijpils met een laag alcoholpercentage te brouwen. Na een mis heb ik daarover gesproken met abt Swarte en Jos Wouters, de latere abt-generaal van de norbertijnenorde”, legt Brams uit.

Heverlee-bier

Het lobbywerk van Brams leidde tot het Heverlee-bier. “Een lekkere pils van brouwerij Martens, de oudste familiebrouwerij van het land. Voor dit bier gingen we aan de slag met maïs uit de buurt van de abdij. Het resultaat hebben we verscheept naar het Verenigd Koninkrijk, waar het bier erg populair is.”

Met de opbrengst van het Heverlee-bier hebben de norbertijnenpaters heel wat goede doelen kunnen steunen. Ze hebben ook geïnvesteerd in de coöperatieve ‘Braxatorium Parcensis’ (Bra-Pa). Dat is de abdijbrouwerij die sinds september 2019 operationeel is in het gastenkwartier van onze abdij.

Historische reconstructie

Braxatorium Parcensis is uniek omdat ze een reconstructie is van de historische brouwerij. “Die is na de Franse Revolutie verkocht als schroot. We hebben daar nog documenten van in ons archief”, weet Brams. “Het was mijn droom de historiek te herstellen. Bra-Pa staat nu op exact dezelfde plaats als waar de brouwerij honderden jaren geleden stond. Stroomopwaarts, bij de eerste molen.”

De bouw was wel niet evident. “Deze ruimte was vervallen, er lag geen vloer in, er kwam licht door het dak… Het was dus wachten op de restauratie. Daarna hebben we het ongelofelijke geluk gehad dat Gert Chapelle zich wou smijten. Die heeft met zijn bedrijf het onmogelijke gerealiseerd. Omdat dit een erfgoedsite is, mochten we namelijk geen vuur maken, niet lassen... En we hebben maar één deur, 1 meter 37 breed. De brouwketels naar binnen loodsen was millimeterwerk!”

"De brouwketels naar binnen loodsen was millimeterwerk!"
Joris Brams
Het bier stroomt uit de brouwketel.

Een schoorsteen is er ook niet in de ruimte. “We hebben daarom een innovatieve condensatiedroogkast gebouwd. We zetten ook in op zero-emissie: onze elektriciteit komt van wind en zon, het water komt van de watervoorraad onder de abdijvijvers… We werken bovendien circulair: alle draf (overblijfsel van graankorrels, red.) gaat naar de koeien van de abdij”, duidt Joris.

Libertus en Quirinus

De brouwsels van Bra-Pa verwijzen naar historische figuren. “Libertus verwijst naar Libertus de Paepe, die er in de 17de eeuw voor zorgde dat de abdij floreerde. Binnenkort maken we ook een abdijtripel ter ere van de Heilige Quirinus van Neuss. De abdij heeft een relikwie van die patroonheilige.”

Elk bier heeft een nummer en een eigen stijl. “We werken met seizoensgebonden gewassen, zoals biograan van de BoerEnCompagnie, of rode biet uit de moestuin. Libertus 1 was een amberkleurig biertje, 6,5%, terwijl nummer 2 meer een type-Duvel was. Nummer vier, met rode biet, zal opnieuw wat subtieler zijn.”

In Abdijwinkel en online

Normaal zou Bra-Pa in april deelnemen aan de Leuven Bierweekends, maar die werden uitgesteld  door de corona-crisis. “Dat geeft ons de tijd om na te denken over Libertus 5. Dat wordt een meer fruitig bier, met zomeringrediënten. Om naar uit te kijken na de quarantaine”, besluit Brams.

De bieren van Bra-Pa kan je normaal gezien degusteren in brasserie De Abdijmolen en enkele gespecialiseerde biercafés in Leuven. Wegens de corona-crisis kan je voorlopig enkel terecht in de Abdijwinkel, op het binnenplein van de abdij, en online in de webshop op www.braxatoriumparcensis.be.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.