Ontmoet Johny, voorzitter van de KWB

Een eetfestijn in zaal Patmos.

“Mensen komen samen op de abdijsite”

De KWB Park Heverlee, links van de Mariapoort, staat voor sociaal engagement. “We organiseren talloze activiteiten, waaronder de Parkfeesten, brunches, uitstappen… Het doel is mensen bij elkaar brengen”, vertelt voorzitter Johny Behets.

De KWB komt voor uit de Kristelijke Werknemersbeweging en telt tegenwoordig zo’n 300 leden. De vereniging is al jaar en dag aanwezig op de abdijsite. “Onze statuten bestaan al sinds 1944. Van de toenmalige abt had onze organisatie een lokaal gekregen in de abdij. De vergaderingen vonden jarenlang plaats in de Mariapoort. Ik herinner me nog samenkomsten daar, met pastoor Bomans en abt Rogge”, stelt Johny.

Eind jaren negentig is de KWB verhuisd naar zaal Patmos, links van de Mariapoort. “We hebben dat gebouw in erfpacht. Het was vroeger een feestzaal, die een van de broeders uitbaatte. Die functie is behouden gebleven. Met de KWB verhuren we de zaal voor doop- en communiefeesten, jubilea,… Heel wat mensen vinden een feest in deze historische setting fantastisch.”

Scouts en trouwfoto’s

Johny kent de Abdij van Park al sinds kleinsaf. “Ik woonde vlakbij, in de Guido Gezellelaan (nu de Paul van Ostaijenlaan, red.). Ons scoutslokaal was op de abdijsite, in de Norbertuspoort. Begin jaren zestig hebben wij nog een chalet gebouwd, achter de vijvers. Die is intussen al lang weg”, lacht Johny.

“De Sint-Jan-de-Evangelistkerk was ook onze parochiekerk. Mijn trouwfoto’s zijn hier nog gemaakt”, herinnert hij zich. “We zijn getrouwd in Kortenberg, maar kwamen naar hier voor de prachtige omgeving. Het is een ideale plek om tot rust te komen. We organiseren hier ook nog altijd wandelingen met de KWB."

Nieuwe dynamiek

Johny merkt sinds de renovatie een nieuwe dynamiek op de abdijsite. “Ik vind het enorm mooi dat de site geherwaardeerd wordt”, stelt Johny. “De architectuur is nog steeds intact en ook het natuurgebied moeten we koesteren. De inhuldiging van de beiaard belooft een nieuw hoogtepunt te worden”, weet Johny.

Wat de toekomst brengt voor de KWB Park Heverlee? “We gaan door op de ingeslagen weg. We zijn volop bezig met de samenstelling van ons programma voor volgend jaar. In tussentijd organiseren we een mosselfeest, kaartavonden, wandelingen, turnactiviteiten… Net zoals de abdij blijven we in beweging”, besluit Johny.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.