Interreligieuze dialoog in PARCUM

Thomas Quartier,: Ilse Kerremans en Harjinder Singh.

De dialoogmiddag ‘In stilte geborgen’ bracht drie sprekers uit diverse tradities bijeen in PARCUM. Ze gingen met elkaar en met het publiek in dialoog over de betekenis van contemplatie vandaag, in verschillende religies en levensbeschouwingen.

Prof. Thomas Quartier o.s.b., monnik van de Sint-Willibrordsabdij in het Nederlandse Doetinchem en hoogleraar Monastieke en Liturgische Spiritualiteit aan de KU Leuven, beet de spits af op de dialoognamiddag ‘In stilte geborgen’. Daarna trad hij in gesprek met zijn mede-sprekers: Ilse Kerremans, kinderchirurge en lekenkarmelietes, en de uit Nederland afkomstige sikh Harjinder Singh, verbonden aan het Institute for Sikh Studies.

Contemplatief erfgoed

Quartier stelde dat contemplatief leven cirkelt rond liturgische momenten en plekken. “Mensen van nu voelen de waarde van contemplatieve plekken waar ze zich naar binnen kunnen keren en bij de kern van hun bestaan kunnen komen. We zijn samen verantwoordelijk voor contemplatief erfgoed.”

Ilse Kerremans had het over een persoonlijke relatie met God, aan de hand van een citaat van Edith Stein: ‘Waar ook mijn levensweg mij brengt, Gij zijt bij mij. Niets kan mij ooit van uw liefde scheiden.’ Die tekst getuigt volgens haar van een diep vertrouwen op God, een vertrouwen gebaseerd op een persoonlijke relatie met Hem.

Harjinder Singh vertelde op zijn beurt vanuit de sikhspiritualiteit over zijn contemplatieve praktijk. Hij stelde dat het zijn opdracht is God overal te zien, in alles en iedereen, en daar dan ook naar te handelen. “Sikhs doen ook aan meditatie, op de typische oosterse manier. Wij proberen God altijd in gedachte te houden.”

Religies delen zoektocht

De verbindende rol van contemplatie, over levensbeschouwelijke grenzen heen, kwam naar voren in de dialoog. Ondanks alle verschillen tussen de religies bleek in PARCUM dat ze een contemplatieve zoektocht delen.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.