Geneesheiligen in PARCUM

Op vrijdag 18 december opende in dialoogmuseum PARCUM een nieuwe tentoonstelling. Voor 'Op hoop van zegen' dook het museum in de eigen collectie en haalt het enkele geneesheiligen van onder het stof. 

Heilige Lucia, Antwerpen 18de eeuw.

"De huidige corona-epidemie confronteert ons als mens opnieuw met onze kwetsbaarheid", vertelt Liesbet Kusters, curator van het museum. "In de middeleeuwen zochten gelovigen in moeilijke tijden vaak hun soelaas bij heiligen. Maar ook vandaag bieden deze heiligen en de bijhorende gebruiken nog een troost en kracht voor veel mensen."

Grappige rituelen en gebruiken

Voor elke kwaal of tegenslag is er dan ook een heilige te vinden. Dat heiligen populair waren blijkt uit de vele beeltenissen, legendes, en rituelen en gebruiken. PARCUM laat de bezoeker in deze focusexpo kennismaken met de vertederende en soms grappige rituelen en gebruiken.

"Zo ontdekt de bezoeker waarom de heilige Margaretha ook wel een pisgriet wordt genoemd. Dat heeft alles te maken met een spinnenwiel en een plasje. Het verhaal erachter kan je in het museum ontdekken", nodigt Kusters uit.

'Op hoop van zegen' is te bezoeken tot en met 28 maart 2021. Meer info vind je op de website van PARCUM.

Bestel tickets

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.