Groene ruimte van groot belang in strijd tegen hitte
De eerste resultaten van het onderzoek naar het hitte-eilandeffect in Leuven zijn er. Dat onderzoek gebeurt aan de hand van een netwerk van weerstations, waarvan er ook eentje in de Abdij van Park staat. De resultaten tonen aan dat tuinen en groene ruimten erg belangrijk zijn in de strijd tegen hitte.
Het belooft weer een hete zomer te worden. Wist je dat in steden de luchttemperatuur doorgaans warmer is dan in de omliggende landelijke gebieden? Dit fenomeen staat bekend als het stedelijk hitte-eilandeffect. Ook Leuven ontsnapt er niet aan, blijkt uit de eerste data van het LeuvenCool-project.
Onder begeleiding van professor Ben Somers kon men heel wat analyses uitvoeren op de data die weerstations in het Leuvense verzamelden. Tijdens warme dagen ligt de gemiddelde nachttemperatuur van de weerstations in het meer dichtbebouwde Leuven en Kessel-Lo aanzienlijk hoger dan in de Leuvense randgemeenten. Overdag is het verschil kleiner, maar op donderdag 25 juni (in de namiddag) was het verschil tussen pakweg het Ladeuzeplein en onze abdij toch ook duidelijk merkbaar.

Belang van groen
Tuinen en groene ruimten zijn erg belangrijk in de strijd tegen hitte, blijkt uit gegevens van de meer dan 80 weerstations in en rond Leuven. Eva Beele, masterstudent bio-ingenieurswetenschappen, kon op basis van die data aantonen dat de aanwezigheid van vegetatie een lokaal verkoelend effect heeft.
“Zowel de hoeveelheid groen als de exacte inplanting van het groen hebben een belangrijk effect op het verlagen van de luchttemperatuur en hittestress in de binnenstad. Grote oppervlakten groen met een onregelmatige vorm, en dus grotere omtrek, zijn het meest efficiënt om luchttemperaturen te doen dalen”, weet Beele.
Het onderzoek toonde ook aan dat bomen en gazon een andere invloed hebben op de luchttemperatuur. Hoewel deze eerste resultaten veelbelovend zijn, is meer onderzoek nodig om een beter inzicht te krijgen in hoe tuinen en groene ruimte de luchttemperatuur beïnvloeden.
