Een bezoek aan de doe-boerderij

De leerlingen die op bezoek kwamen, springen hoog in de lucht.

“Je vuil maken is altijd leuk”

Op de Abdij van Park is er ook een educatieve doe-boerderij. Kinderen leren, leven en spelen op de historische site. Wij gingen een kijkje nemen tijdens het bezoek van het vijfde leerjaar van het Paridaensinstituut. “Dit is veel leuker dan school!”

Op het middaguur picknicken een twintigtal kinderen op het grasplein van het Neerhof. Meester Joran en zijn leerlingen hebben hun pauze verdiend: ze zijn net met de fiets van de Janseniusstraat naar de abdijsite gereden. De zon schijnt en de leerlingen zijn uitgelaten.

Els Claeys, de drijvende kracht achter de Doe-boerderij Leuven, komt rond half één aanzetten met een doos vol glazen potjes. Ze heet de leerlingen dit jaar al voor de vijfde keer welkom. Er wacht hen opnieuw een leerrijke namiddag: vandaag gaan ze samen confituur maken, met verse ingrediënten uit de Abdijwinkel.

Les over natuur en landbouw

De Doe-boerderij leert de kinderen meer over (stads)landbouw. Ze brengt de natuur dichter bij de kinderen. “We hebben al compostbakken gemaakt”, vertelt Saffron. “Dat was best moeilijk, want we begonnen gewoon met houten paletten, balken en schroeven. Zo maakten we een kader voor de composthoop.”

“We hebben ook een kruidenstruik verplant, en onkruid gewied bij boer Brecht”, vult Aline aan. “We kregen dan handschoenen en mochten kleren aandoen die vuil mochten worden.” Malik lacht: “Je vuil maken is altijd leuk.”

Stro op de ajuinen

Terwijl de leerlingen rabarber en zeste van appelsien snijden voor de confituur, nemen we een kijkje in de moestuin. Meester Joran en zijn leerlingen hebben hier aarden bedden afgebakend. Op de blog over hun activiteiten staat dat de tieners ook 2 potjes waterkers vergeleken. “We hebben een bakje in de kast op school gezet, en eentje in de zon laten groeien. Het verschil in smaak was enorm!”, legt Ella uit.

Of ze al veel bijgeleerd hebben? “Absoluut!”, vertelt Eline. “Nu kan ik opa helpen in de tuin.” Wat ze dan precies hebben onthouden? “Dat je stro op de bollen van ajuinen moet leggen. Stro is licht, waardoor de zon erop weerkaatst. Zo krijgen de ajuinen dubbel zoveel warmte”, doceert Pauline.

“Veel leuker”

De confituur is intussen klaar. Het nog warme mengsel wordt in glazen potjes gegoten, zodat iedereen thuis kan nagenieten van de les. Tussendoor doen Diederik, Sarah en Renée de afwas. Zij kijken uit naar het feestmaal, dat over enkele weken plaatsvindt. Op de vraag of deze namiddag leuker is dan school, klinkt het unaniem: “Veel leuker!”

Praktisch

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.