Opnieuw vers appelsap in de Abdijwinkel

Vanaf vandaag kan je weer vers appelsap kopen in de Abdijwinkel. Het sap werd geperst uit appelen van onze eigenste boomgaard. Die werden vorig weekend geplukt door de Vrienden van de Abdij. “Het is heerlijk, puur natuur!”

De vrijwilligers plukten appels in de boomgaard.

Sinds 1999 heeft de Abdij van Park een appelboomgaard. Het gaat om hoogstambomen die werden aangeplant in samenwerking met de Boomgaardenstichting, waar de Vrienden van de Abdij plantgoed verwierven.

“Het was indertijd een project van de Vrienden en de stad, in samenwerking met de paters”, herinnert Stefan Van Lani zich. Hij is domeinbeheerder van Abdij van Park en tevens ondervoorzitter van de Vrienden.

Mooie oogst

De bomen zijn langzaam maar zeker gegroeid. “We hebben hun ontwikkeling opgevolgd en waar nodig gesnoeid. En intussen hebben we toch al een jaar of tien een mooie oogst. Oorspronkelijk verdeelden we de appelen, maar op termijn waren het veel te veel appelen voor cake en compote”, lacht Stefan.

De oogst van de appelpluk, goed voor 600 liter appelsap.

Zo groeide het idee om de appelen te persen. “Zo konden we langer genieten van onze noeste arbeid. De voorbije jaren kwam begin oktober altijd een mobiele fruitpers ter plaatse. Door de coronamaatregelen kon die helaas niet tot in de abdij komen. Ik heb de geplukte appelen dan maar tot bij de persers gebracht, in een hoeve in Beauvechain (Bevekom). Drie aanhangwagens vol!”

Veel mensen komen naar die hoeve om er hun eigen appelsap te fabriceren. “Met hun jong, dynamisch team hebben ze het daar fantastisch aangepakt. Het is fascinerend om zien: de appelen verdwijnen in de pers en het sap komt er puur natuur uit.”

Te koop in de Abdijwinkel

De oogst leverde zo'n 600 liter sap op. De Vrienden verkopen het appelsap in pakken van drie liter in de Abdijwinkel. “Je kan die daar aanschaffen zolang de voorraad strekt. We hadden helaas een pak minder sap vanwege de droogte, dus het is aan de rappen”, besluit Stefan.

De Abdijwinkel is open van dinsdag tot en met vrijdag, van 10.00 tot 18.30, en op zaterdag van 10.00 tot 17.00. Opgelet: vanaf 25-10 (wintertijd) sluit de winkel op weekdagen ook om 17.00 !
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.