Abdijbrouwerij bottelde 40.000 flesjes in eerste brouwjaar

De Abdijbrouwerij blikt tevreden terug op haar eerste brouwjaar. "Ondanks de coronacrisis blijven de bieren vlot hun weg vinden naar de consument. Er werden al acht verschillende bieren gebotteld, goed voor zo’n 40.000 flesjes!"

Pater Filip en pater Jef heffen het glas.

In de herfst van 2019 knoopten de norbertijnenpaters van Abdij van Park opnieuw aan met hun eeuwenoude traditie van bierbrouwen. “Zoals we vorig jaar hebben aangekondigd, streven we ernaar om abdijbieren met een originele receptuur op de markt te brengen, gebruikmakend van lokale ingrediënten. Zo houden we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk", zegt pater Filip Noël, provisor van de Abdij van Park.

In brouwerij 'Braxatorium Parcensis' produceert men relatief kleine hoeveelheden. "Maar er werden inmiddels wel al acht verschillende bieren gebotteld, goed voor zo’n 40.000 flesjes. Ondanks de coronacrisis blijven de bieren vlot hun weg vinden naar de consument. Het inzetten op de zogenaamde korte keten zal daar niet vreemd aan zijn. Het is net één van onze sterktes”, vertelt Noël.

Hoe dat precies in zijn werk gaat? “Wij gebruiken biogerst, rogge, rode biet en andere typische ingrediënten die in de onmiddellijke omgeving van de abdij worden geteeld. Ook qua distributie blijven we lokaal sterk verankerd. Het merendeel van onze bierproductie wordt in en rondom Leuven verkocht", duidt Noël.

Flesjes Libertus 6 en Quirinus 2.

Libertus Cuvée en een ‘groene’ Quirinus

Inmiddels zijn de Heverleese norbertijnen al aan hun zevende en achtste recept toe. “Het zijn stuk voor stuk bijzondere bieren”, zegt brouwer Joris Brams trots. “Libertus 6 is onze allereerste donker bier. Het heeft zijn kleur te danken aan de heerlijke koffie- en karamelmouten die aan de gerstemout werden toegevoegd. Libertus 6 hergist, net zoals al onze andere bieren, op fles. Met zijn alcoholpercentage van 8,5% is deze Cuvée ideaal om van te genieten tijdens de koude winteravonden."

De Quirinus 2 is een heel ander verhaal. "Die werd gebrouwen met ‘groenmout’. Dat is verse, kiemende gerstemout die niet in de kiem werd gesmoord. Brouwers werken doorgaans met gedroogde mout. Dan kan het bier ook gemakkelijker vervoerd en bewaard worden. Maar wij hebben er bij de Quirinus 2 voor gekozen een levend ingrediënt aan het brouwsel toe te voegen. Dat kan alleen maar dankzij de korte keten. Het resultaat is een zeer fris en uniek bier met een alcoholpercentage van slechts 4,5 procent", vertelt Brams.

 
De abdijbrouwerij.

Abdijwinkel en online

Wegens de coronamaatregelen moeten de plekken waar je het abdijbier doorgaans zou degusteren nog even dicht blijven. "Wie echter graag een voorraad Libertus- en Quirinusbieren inslaat, kan terecht in abdijwinkel De Wikke. Via de webshop op hun website kan je naast de verschillende bieren ook geschenkmanden, Libertus-bierzeep en abdijhoning aankopen", legt Brams uit.

Je kan de abdijbrouwerij volgen op Facebook, Instagram en Twitter. Op sociale media kan je o.a. mee beslissen over het nieuwe bierglas en toekomstige brouwsels.

 

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.