“Op de boerderij doen we altijd aan social distancing”

Telewerken? Dat kunnen de boeren van Boerencompagnie helaas niet. Al is het woord 'helaas' niet op zijn plaats, want we krijgen een goedgemutste boerin Ine aan de lijn. “Wij werken gewoon door – social distancing is hier geen probleem”, lacht ze.

Ook op de boerderij zijn er extra regels waaraan de oogsters zich moeten houden, zoals afstand houden.

De huidige corona-crisis leidt ertoe dat mensen meer vertrouwen op de korte keten. “Er is inderdaad meer vraag dan ooit. Mensen gaan terug op zoek naar eten dat van dichterbij komt”, vertelt Ine Craenhals (28). Samen met Tom Troonbeeckx en Brecht Goussey runt zij BoerEnCompagnie, een kleinschalig, duurzaam landbouwbedrijf dat actief is op de velden rondom onze abdijsite.

Veel bloem

Het is dus druk op de boerderij. “We verkopen veel bloem, want nu mensen thuis zijn, bakken ze graag zelf hun brood. Onze oogstaandeelhouders zijn intussen ook blij dat ze in de natuur bezig kunnen zijn. Er zijn er zelfs bij die dezer dagen zeer driftig onkruid wieden!”

"Mensen gaan terug op zoek naar eten dat van dichterbij komt."
Ine Craenhals
Een serre van de BoerEnCompagnie.

Toch zijn er ook op de boerderij extra regels waaraan de oogsters zich moeten houden. “We vragen uiteraard om afstand te houden. Mensen dienen ook hun eigen materiaal mee te brengen als ze bijvoorbeeld hun sla willen afknippen. En als ze gebruik willen maken van een van onze werktuigen, moeten ze ook handschoenen dragen.”

Los daarvan werken Ine en haar collega’s dus gewoon door. “We moeten af en toe wel eens nadenken over zaken die we normaal gezien samen doen, maar het vlot goed. We zitten perfect op schema met zaaien en planten. De eerste jonge koeien staan ook al buiten op een wei, iets verderop. Tegen het einde van de paasvakantie zullen zij ook in het landgebouwgebied rond de abdij staan.”

Boerin Ine in het zuivelfabriekje van de BoerEnCompagnie.

Zuivelfabriekje

Ine is verantwoordelijk voor het zuivelfabriekje van Boerencompagnie. “Van de melk van onze koeien maak ik yoghurt, platte kaas, kaasjes, harde kaas, rijstpap… Die producten kunnen mensen dan bestellen op onze website. Ze kunnen die nadien afhalen in onze frigo in de Abdijstraat. Ik heb daar trouwens ook ontsmettende alcoholgel gezet.”

Normaal kan je zo’n zuivelpakket ook afhalen in Hal 5, maar dat is vanwege de corona-crisis niet mogelijk. De producten zijn nog wel te koop in de Abdijwinkel, op het centrale binnenplein van de abdij. Daar kan je ook bloem, pasta en vlees van BoerEnCompagnie kopen.

Zin in vlees, zuivel, groenten en akkerbouwproducten van Boerencompagnie? Schrijf je in op http://www.boerencompagnie.be !
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.