Expo Fragile

Patrick Van Caeckenbergh

16.12.22 - 26.03.23

Een huis is meer dan een hoop bakstenen. En de stad of het dorp waar je woont meer dan een verzameling straatnamen. Of het nu gaat om een miljoenenstad of een onooglijk gehucht in de velden, je leefomgeving oefent onherroepelijk invloed op je uit, en de sporen van die plek draag je voor de rest van je leven met je mee. Het zijn plekken die gemaakt worden door mensen en verhalen, ervaringen en ontmoetingen.

Precies dit resoneert op exemplarische wijze in het veelzijdige en internationaal gewaardeerde oeuvre van Patrick Van Caeckenbergh (Aalst, 1960). Met een ongeremde nieuwsgierigheid doorploegt de kunstenaar zijn eigen leven en omgeving. Hij inventariseert, bricoleert, herschikt en assembleert ogenschijnlijk uiteenlopende elementen tot nieuwe installaties. Alledaagse autobiografische details komen terecht in een hoogstpersoonlijk en gestructureerd universum.

Sint-Kornelis-Horebeke

Met de tentoonstelling 'Fragile' richt PARCUM de aandacht volledig op Van Caeckenberghs Horebeekse periode (1997-2017). In 1997 vestigde de kunstenaar zich met zijn gezin in dit piepkleine dorpje in de Vlaamse Ardennen. De verhuis van de voortrazende maatschappij naar deze voortkabbelende microkosmos betekende de ontdekking van een nieuwe wereld. In het huldeboek Groeten uit St. Kornelis Horebeke schrijft Van Caeckenbergh dat hij er in een schatkamer aan beelden en verhalen belandde, “onzichtbaar op het eerste gezicht, maar oh! zo teer in zijn bestaan”.

Met Fragile keert Van Caeckenbergh terug naar Sint-Kornelis-Horebeke. De expo leest als een wandeling langs de geschiedenis van een kleine parochiegemeenschap, haar inwoners, hun petites histoires en de grootsheid die hierachter schuilgaat. In ‘Fragile’ neemt Patrick Van Caeckenbergh je mee naar zijn Sint-Kornelis-Horebeke. Voor het eerst zijn er door de kunstenaar vervaardigde giften uit Sint-Kornelis-Horebeke te zien.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.