De Vredesbeiaard weerklinkt

Beiaardier Luc stemt de Vredesbeiaard

Wekelijks speeluur

Elke woensdagnamiddag bespeelt abdijbeiaardier Luc Rombouts het instrument met een gepast, wisselend repertoire. Deze wekelijkse bespelingen creëren een bijzondere sfeer op de abdijsite en haar omgeving.

Automaat

De Vredesbeiaard heeft bovendien een automatisch speelwerk dat dagelijks de tijd aangeeft. Elk kwartier speelt de automaat van de Vredesbeiaard een melodie, aangepast aan de tijd van het jaar en zelfs aan de actualiteit. Die automaat is actief van 8 tot 22 uur. Zo wordt de nachtrust van de bewoners van de abdij en de omwonenden niet gestoord.

Wie is Luc Rombouts?

Luc Rombouts was al vaste beiaardier van de universiteitsbeiaarden van de Universiteitsbibliotheek op het Mgr. Ladeuzeplein en van de Sint-Jan-de-Doperkerk in het Groot Begijnhof. Met de Vredesbeiaard in Abdij van Park krijgt hij er een tweede ambt in Leuven bij.

Rombouts was als coördinator bovendien een van de drijvende krachten achter het ontstaan van de Vredesbeiaard. Dat de beiaardcultuur hem na aan het hart ligt, bewees hij eerder door enkele toonaangevende publicaties en door zijn coördinerende rol in het traject dat in 2014 leidde tot de UNESCO-erkenning van de beiaardcultuur in België als voorbeeldpraktijk in het borgen van immaterieel erfgoed.

Naar het verhaal van de Vredesbeiaard

Blijf op de hoogte van alle Vredesbeiaardnieuws en -concerten en word lid van de Facebookgroep 'Vredesbeiaard Abdij van Park' !

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.